Bilgi Sanal Ortamda Küfür Ve Hakaret Cezasız Değildir

symbazz

Çalışkan üye
Yasaklı üye
25 Ara 2016
3,806
2,404
163
54
Medyayı görüntülemek için izniniz yok! Lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.

Küfür Etmenin Cezası Nedir
Küfür etmenin cezası nedir sorusuna verilecek en net cevap 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezası şeklinde olacaktır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus belli hallerde küfür etmenin cezasının artabilir bir yapıda olmasıdır. Şöyle ki, herhangi bir kamu görevlisine görevinden ötürü küfür etmenin cezası 1 yıldan az olamaz. Başka bir deyişle, normalde 3 ay olan alt sınır herhangi bir kamu görevlisine küfür edilmesi durumunda 1 yıl olarak değişmektedir. Bu duruma ek olarak, sosyal, dini, felsefi, siyasi görüşlerle ilgili olarak bu suçun işlenmesi halinde de verilecek olan ceza 1 yıldan az olamaz. Bununla beraber, kişinin inandığı dine göre kutsal olan değerlerle ilgili olarak küfür edilmesi halinde de verilecek olan ceza 1 yıldan az olamaz. Bunun yanında, hakaretin alenen işlenmesi durumunda verilecek olan ceza 6'da 1 oraninda arttırılır. Örneğin, küfür etme sebebiyle 1 yıl ceza alması gereken birisi suçun alenen işlenmiş olması durumunda 14 ay ceza alır.

Telefonda Küfür Etmenin Cezası
Telefonda küfür etmenin cezası nedir sorusuna verilecek olan en net ve güzel cevap normal küfür suçu ile telefonda küfür suçu arasında bir fark bulunmadığı şeklinde olacaktır. Yani telefonda küfür etme eylemi ile normal hayatın akışı içerisinde küfür etme eylemi arasında cezai yaptırım açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus suçun bu halinde yani telefonda küfür etme durumunda ispatın oldukça zor olduğu gerçeğidir. Şöyle ki, telefonda küfür etme eylemi başkasının duymasının (bazı istisnalar dışında) çok zor olduğu bir fiildir. İspat için günümüzün teknolojik imkanlarını kullanmak suretiyle konuşmayı kayıt altına almak da suçu ispat etmek adına başka bir suç işlenmesi sonucunu doğurmaktadır. Çünkü görüşmelerin görüşmeyi yapan kişilerin iznini almaksızın kayıt altına alınması ayrı bir suç çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığı zaman telefonda küfür etmenin ispatlanması için kaydedilmesi kesinlikle yapılmaması gereken bir eylemdir.

İnternetten Küfür Şikayet
İnternetten küfür şikayet edilir mi sorusuna verilecek olan en net cevap evet şeklinde olacaktır. Her ne kadar toplumun genelinde internetten küfür etmek suç değil şeklinde yanlış bir kanı mevcut olsa da gerçek hayatta küfür etmekle internetten küfür etmek arasında herhangi bir fark yoktur. Hatta ispat bakımından gerek gerçek hayatta küfür gerek telefondan küfür eylemlerinden daha rahat bir yapıda olan internetten küfür fiili normal şartlarda aynı cezai yaptırımlara dahildir. Başka bir deyişle gerçek hayatta küfür etmek ve internetten küfür etmek arasında cezai yaptırım açısından da herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus internetten küfür eyleminin aleni olma ihtimalinin daha yüksek olduğu gerçeğidir. Bilindiği üzere, küfür etmek fiili aleni bir şekilde gerçekleştiği zaman daha ağır cezai yaptırımlara tabi olmaktadır. İnternet ortamında da birçok ifade aleni nitelik kazanmaktadır. Bu durumun istisnaları küfür etme fiilinin kişisel mesaj yoluyla gerçekleştirilmesidir. Fakat diğer bir çok şekilde internetten küfür etme fiili aleni bir nitelik kazandığı için daha ağır bir cezai yaptırıma tabi olacaktır. Bilindiği gibi küfür etme fiilinin alenen işlenmesi durumunda verilecek olan ceza 1/6 oranında arttırılır.

Küfür Etmenin Para Cezası Ne Kadar
Öncelikle, küfür etmenin para cezası ne kadar sorusuna verilecek net bir cevap bulunmamaktadır. Şöyle ki, küfür fiili neye yönelik olduğuna, kime yönelik olduğuna, aleni ya da özel bir nitelik taşıdığına göre cezai yaptırımları değişen çok çeşitli yapıda bir suç türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnternetten Hakaret Davası Sonuçları
İnternetten hakaret davası sonuçları ne yöndedir sorusuna verilecek net bir cevap bulunmamaktadır. Çünkü hakaret suçu neye yönelik, kime yönelik, olduğuna göre ve aleni olup olmamaya göre farklı cezai yaptırımlara sahip bir suç çeşididir. Bu açıdan bakıldığı zaman internetten hakaret davası sonuçları şu yöndedir demek olanaksız bir hal almaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki normal hakaret davalarında da gördüğümüz gibi internetten hakaret davası sonuçları da Türk Ceza Kanunu içinde hapis cezası ile cezai yaptırımlara bağlanmış olsa da uygulamada 2 yıldan az cezai yaptırımı olan suçların faillerinin hapis cezalarının ertelenmesi durumu söz konusu olduğu için hakaret ya da küfür sebebiyle herhangi bir hapis cezası görülmemektedir.

Küfür Davası
Küfür davası açılır mı sorusuna verilecek olan en net cevap hayır şeklinde olacaktır. Küfür davası diye bir kavram bulunmamakla beraber küfür sebebiyle tazminat davası açmak mümkündür. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus fiilin kanıtlanması gerekliliğidir. Küfür sebebiyle fiile maruz kalan kişi hakaret sebebiyle tazminat davası açabilir.

İnternet Üzerinden Hakaret Suç Duyurusu
Öncelikle, internet üzerinden hakaret suç duyurusu mümkün mü sorusuna verilecek en kısa ve açık cevap hayır şeklinde olacaktır. Şöyle ki, her ne kadar internet üzerinden UYAP vasıtasıyla dava takibi yapılabiliyor olsa da internet üzerinden Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe yazma imkanı henüz bulunmamaktadır. Buradan hareketle, internet üzerinden hakaret suç duyurusu yapmak şu an için mümkün değildir.

Sosyal Medyada Hakaret Davası Nasıl Açılır
Sosyal medyada hakaret davası nasıl açılır sorusuna verilecek olan en güzel cevap normal hayatta olan hakaret suçlarında ve suçun nitelikli hallerinde de olduğu gibi Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe yazarak açılır şeklinde olacaktır. Yani normal hayatın akışı içinde işlenen hakaret suçu ile sosyal medyadan işlenen hakaret suçlarının cezai yaptirim bakımdan bir farkları olmadığı gibi şikayet süreci bakımından da bir farkı bulunmamaktadır. Bununla beraber, suçun ispat edilmesi bakımından sosyal medyada hakaret normal hayatta hakarete göre daha basit bir yapıdadır. Bir başka deyişle, sosyal medyada hakaret etmek suretiyle suç işleyen bir failin suçu normal hayattakine göre daha kolay ispatlanabilmektedir. Bunun yanında, suçun alenilik sebebiyle daha ağır bir cezai yaptırıma sahip olacağını düşündüğümüz zaman sosyal medyada hakaret etmek suretiyle suç işleyen failin alacağı ceza büyük bir ihtimalle normal hayatta hakaret eden bi kişiye göre daha yüksek olacaktır. Çünkü sosyal medyadaki çoğu eylem birden fazla kişinin görme imkanı olan unsurları kapsamaktadır. Bu durum da suçun yani hakaret suçunun aleni olmasına ve dolayısıyla daha ağır bir cezai yaptırıma sahip olmasına sebep olur. Tabi ki kişisel mesaj bazında yapılan eylemler bu durumun dışında kalmaktadır. Çünkü kişisel mesaj bazındaki eylemler sadece mağdurun görebileceği bir nitelik taşımaktadır.


Hakaret fiili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şu şekilde düzenlenmiştir:

Hakaret

MADDE 125. – (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.

(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.

Mağdurun belirlenmesi

MADDE 126. – (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

İsnadın ispatı

MADDE 127. – (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması hâlinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi hâlinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hâllerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.

(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi hâlinde, cezaya hükmedilir.

Son söz:

Kötü söz sahibine aittir. Kötü laf ağızdan çıkana kadar senin esirin, ağızdan çıktıktan sonra da sen onun esiri olursun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: leonidasss

symbazz

Çalışkan üye
Yasaklı üye
25 Ara 2016
3,806
2,404
163
54
İNTERNET ORTAMINDA İŞLENEN HAKARET SUÇLARI
Dr. Fehmi Şener Gülseren
Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesi
[email protected]

Ekteki yazıyı iyi okuyun. Sanal ortamda bir hakaret yada suç işlemeden önce okunması gerekiyor. Sonra da tuh vah demeyiniz.
 

Ekli dosyalar

  • __nternet Ortam__nda ____lenen Hakaret Su__lar__[#84326]-71896.pdf
    411.2 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: mpayaz50